Jak na výborné pokrmy z okurek
Okurky patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů zeleniny vůbec. Někdo je rád jí jen tak syrové, jiní raději volí nakládané varianty. Na co si dát pozor, abyste z nich měli skvělé pokrmy i vy?
Prakticky celá okurka je tvořena z vody, konkrétně jde o 98 %. Díky tomu jde o příjemně osvěžující pokrm za horkých letních dnů, ať už přímo, nebo v rámci nápojů či polévek. Už jen se základními schopnostmi vyřezávání navíc získáte nádhernou ozdobu zeleninové mísy.
Tipy a rady
- Nikdy neskladujte okurky spolu s jablky a rajčaty, okurky pak rychle žloutnou.
- Do salátů jsou nejlepší štíhlé, pevné okurky s co nejméně semínky.
- Okurky ze skleníků omyjeme vlažnou vodou a můžeme podávat se slupkou, polní typy je lepší oloupat.
- Do salátů je lepší varianta neoloupaných okurek, tenká tmavá linka dodává další vrstvu barvy.
- Pro jednodušší stravitelnost lze okurky nastrouhat či nakrájet na hranolky (krájíme nejdříve na plátky, následně na hranolky).
- Okurky jsou skvělou volbou na zdobení. Potřebujete jen ostrý nožík, kterým vykrojíme výseče po obvodu silnějších špalíků okurek — vzniknou tak korunky. Stejně tak je možné okurku podélně rozpůlit, následně nakrájet na měsíčky a použít ji v aranži za sebou nebo v kruhu.
- Pro odstranění přebytečné vody z okurek můžeme tekutinu vymačkat přes síto do misky.
- Okurku připravenou na salát okamžitě zpracujeme a podáváme. „Pocením“ ztrácí prospěšné látky.
- Salát dokážeme vylepšit tak, že misku vytřeme prolisovaným česnekem, do zálivky pak můžeme přidat přírodní jogurt nebo zakysanou smetanu.
- Výživnou hodnotu připravovaného salátu je možné zvýšit přidáním strouhaných ořechů či mladých výhonků luštěnin.
- Z okurek lze připravit skvělý předkrm, kdy z asi 4 cm vysokých špalíků částečně vydlabeme dužinu a přidáme libovolnou náplň.
- Okurky mohou sloužit i jako netradiční teplá příloha – stačí nakrájet na hranolky, krátce orestovat a dochutit.
Více skvělých tipů a triků na úpravu zeleniny najdete v naší publikaci Kouzlíme se zeleninou.