Jak na výborné pokrmy z okurek

okurky.jpg

Okurky patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů zeleniny vůbec. Někdo je rád jí jen tak syrové, jiní raději volí nakládané varianty. Na co si dát pozor, abyste z nich měli skvělé pokrmy i vy?

Prakticky celá okurka je tvořena z vody, konkrétně jde o 98 %. Díky tomu jde o příjemně osvěžující pokrm za horkých letních dnů, ať už přímo, nebo v rámci nápojů či polévek. Už jen se základními schopnostmi vyřezávání navíc získáte nádhernou ozdobu zeleninové mísy.

Tipy a rady

  • Nikdy neskladujte okurky spolu s jablky a rajčaty, okurky pak rychle žloutnou.
  • Do salátů jsou nejlepší štíhlé, pevné okurky s co nejméně semínky.
  • Okurky ze skleníků omyjeme vlažnou vodou a můžeme podávat se slupkou, polní typy je lepší oloupat.
  • Do salátů je lepší varianta neoloupaných okurek, tenká tmavá linka dodává další vrstvu barvy.
  • Pro jednodušší stravitelnost lze okurky nastrouhat či nakrájet na hranolky (krájíme nejdříve na plátky, následně na hranolky).
  • Okurky jsou skvělou volbou na zdobení. Potřebujete jen ostrý nožík, kterým vykrojíme výseče po obvodu silnějších špalíků okurek — vzniknou tak korunky. Stejně tak je možné okurku podélně rozpůlit, následně nakrájet na měsíčky a použít ji v aranži za sebou nebo v kruhu.
  • Pro odstranění přebytečné vody z okurek můžeme tekutinu vymačkat přes síto do misky.
  • Okurku připravenou na salát okamžitě zpracujeme a podáváme. „Pocením“ ztrácí prospěšné látky.
  • Salát dokážeme vylepšit tak, že misku vytřeme prolisovaným česnekem, do zálivky pak můžeme přidat přírodní jogurt nebo zakysanou smetanu.
  • Výživnou hodnotu připravovaného salátu je možné zvýšit přidáním strouhaných ořechů či mladých výhonků luštěnin.
  • Z okurek lze připravit skvělý předkrm, kdy z asi 4 cm vysokých špalíků částečně vydlabeme dužinu a přidáme libovolnou náplň.
  • Okurky mohou sloužit i jako netradiční teplá příloha – stačí nakrájet na hranolky, krátce orestovat a dochutit.

Více skvělých tipů a triků na úpravu zeleniny najdete v naší publikaci Kouzlíme se zeleninou.