Jak na výborné pokrmy z okurek

okurky.jpg

Okurky patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů zeleniny vůbec. Někdo je rád jí jen tak syrové, jiní raději volí nakládané varianty. Na co si dát pozor, abyste z nich měli skvělé pokrmy i vy?

Prakticky celá okurka je tvořena z vody, konkrétně jde o 98 %. Díky tomu jde o příjemně osvěžující pokrm za horkých letních dnů, ať už přímo, nebo v rámci nápojů či polévek. Už jen se základními schopnostmi vyřezávání navíc získáte nádhernou ozdobu zeleninové mísy.

Tipy a rady

  • Nikdy neskladujte okurky spolu s jablky a rajčaty, okurky pak rychle žloutnou.
  • Do salátů jsou nejlepší štíhlé, pevné okurky s co nejméně semínky.
  • Okurky ze skleníků omyjeme vlažnou vodou a můžeme podávat se slupkou, polní typy je lepší oloupat.
  • Do salátů je lepší varianta neoloupaných okurek, tenká tmavá linka dodává další vrstvu barvy.
  • Pro jednodušší stravitelnost lze okurky nastrouhat či nakrájet na hranolky (krájíme nejdříve na plátky, následně na hranolky).
  • Okurky jsou skvělou volbou na zdobení. Potřebujete jen ostrý nožík, kterým vykrojíme výseče po obvodu silnějších špalíků okurek — vzniknou tak korunky. Stejně tak je možné okurku podélně rozpůlit, následně nakrájet na měsíčky a použít ji v aranži za sebou nebo v kruhu.
  • Pro odstranění přebytečné vody z okurek můžeme tekutinu vymačkat přes síto do misky.
  • Okurku připravenou na salát okamžitě zpracujeme a podáváme. „Pocením“ ztrácí prospěšné látky.
  • Salát dokážeme vylepšit tak, že misku vytřeme prolisovaným česnekem, do zálivky pak můžeme přidat přírodní jogurt nebo zakysanou smetanu.
  • Výživnou hodnotu připravovaného salátu je možné zvýšit přidáním strouhaných ořechů či mladých výhonků luštěnin.
  • Z okurek lze připravit skvělý předkrm, kdy z asi 4 cm vysokých špalíků částečně vydlabeme dužinu a přidáme libovolnou náplň.
  • Okurky mohou sloužit i jako netradiční teplá příloha – stačí nakrájet na hranolky, krátce orestovat a dochutit.

Více skvělých tipů a triků na úpravu zeleniny najdete v naší publikaci Kouzlíme se zeleninou.

Nastavení cookies

Co jsou to cookies?

Soubory cookies a další technologie nám pomáhají zlepšovat naše služby, pomáhají nám analyzovat výkon webu a umožňují nám pomáhat zákazníkům ve výběru správného zboží. V nastavení si můžete vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj souhlas můžete kdykoliv odvolat.

Přečtěte si naše zásady o zpracování osobních údajů

Nastavte si, jaké chcete používat cookies
Technické (nutné)
Nezbytné cookies pro správné fungování našeho webu.
vždy aktivní

Tyto cookies jsou nezbytně nutné pro správnou funkci webu - zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů, vkládání zboží do košíku a podobně. Technické cookies není možné vypnout. 

Statistické
Sledování návštěvnosti a chování na webu nám pomáhá zlepšovat naše služby.
Preferenční
Abychom vám mohli nabídnout to, co vás zajímá a pamatovali si vaše předvolby.

Díky preferenčním cookies vám můžeme přizpůsobit obsah našich stránek a zobrazovat produkty, o které máte zájem. Procházení webu vám ulehčíme tím, že si budeme pamatovat vaše předvolby - např. obsah košíku, přihlášení nebo jazykové předvolby. Používání webu bude pro vás snazší a pohodlnější. 

Marketingové
Pro zobrazení pouze relevantní reklamy. Objem reklamy zůstává stejný.

Marketingové cookies využívají naši partneři k zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí. Tato personalisovaný obsah se může zobrazovat na webech třetích stran, které využívají naši partneři k zobrazování reklamních sdělení. Pokud nedáte souhlas s použitím marketingových cookies, objem reklamy zůstane stejný, ale bude se vám zobrazovat nezajímavý obsah. 

Nastavení cookies

Co jsou to cookies?

Soubory cookies a další technologie nám pomáhají zlepšovat naše služby, pomáhají nám analyzovat výkon webu a umožňují nám pomáhat zákazníkům ve výběru správného zboží. V nastavení si můžete vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj souhlas můžete kdykoliv odvolat.

Přečtěte si naše zásady o zpracování osobních údajů