Nezkazte si oběd hořkými hřiby, poznejte je

hrib.jpg

Každý má radost, pokud během víkendového sběru hub najde hromadu hříbků. Je ale potřeba dávat pozor na to, aby člověk nenašel i takzvané žlučáky. Jen kousek stačí na to, abyste museli celý nedělní oběd vyhodit. V případě satana jde dokonce o zdraví, je totiž jedovatý.

Jsou tři druhy, jejichž sběru se musíte vyhnout: hřib medotrpký, hřib kříšť a hřib žlučník, lidově nazývaný hořčák.

Hořčák

Začněme hřibem žlučníkem, který lze díky hnědému klobouku zaměnit s pravým hřibem. Jenže jeho dužina je tak hořká, že už malý kousek zkazí celý oběd. Jak se tedy nesplést? Zaprvé musíme říct, že hnědé zbarvení je dostatečně jiné od pravého hřibu. Pokud ale nejste zkušeným sběračem, pomůže sledovat plodnice – žlučník má rourky růžové, pravé hřiby pak olivově žluté.

A pokud sbíráme mladé plodnice, kde ještě nejsou barvy na rourkách úplně rozvinuté, můžeme zvolit zkoušku ochutnáním.

Medotrpký a kříšť

Hřib kříšť je stejně hořký, jako výše zmíněný žlučník. Klobouk má poměrně světlý a šedobělavý, třeň je síťkovaný a vybarvený červenožlutě – nejčastěji tak hrozí, že jej člověk zamění s modrákem. Velkou neplechu dokáže udělat i hřib medotrpký, u kterého světlý klobouk kontrastuje se žlutým třeněm.

Hřib satan

Přestože jej málokdo viděl, hřib satan zná snad úplně každý. Nezkušený houbař si jej často plete se žlučníkem, kříštěm nebo kolodějem. Faktem ale je, že jde o velice vzácnou houbu se světlým šedobílým kloboukem a červenou barvou rourek a třeně. Bez úpravy je jedovatý, otrava však není životu nebezpečná.

Houbaři satany často jedí, i když u nich hrozí riziko otravy. Sice tepelná úprava jedovaté látky odbourá, stačí v jídle narazit na jeden nedovařený kousek, a neštěstí je na světě. I když je tedy satan po uvaření konzumovatelný, rozhodně to nedoporučujeme. Nejde navíc o chuťově nijak výjimečné kousky a riziko otravy je vždy zbytečné.

Více informací o houbách najdete v naší publikaci Edice Receptář – Houby.

Nastavení cookies

Co jsou to cookies?

Soubory cookies a další technologie nám pomáhají zlepšovat naše služby, pomáhají nám analyzovat výkon webu a umožňují nám pomáhat zákazníkům ve výběru správného zboží. V nastavení si můžete vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj souhlas můžete kdykoliv odvolat.

Přečtěte si naše zásady o zpracování osobních údajů

Nastavte si, jaké chcete používat cookies
Technické (nutné)
Nezbytné cookies pro správné fungování našeho webu.
vždy aktivní

Tyto cookies jsou nezbytně nutné pro správnou funkci webu - zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů, vkládání zboží do košíku a podobně. Technické cookies není možné vypnout. 

Statistické
Sledování návštěvnosti a chování na webu nám pomáhá zlepšovat naše služby.
Preferenční
Abychom vám mohli nabídnout to, co vás zajímá a pamatovali si vaše předvolby.

Díky preferenčním cookies vám můžeme přizpůsobit obsah našich stránek a zobrazovat produkty, o které máte zájem. Procházení webu vám ulehčíme tím, že si budeme pamatovat vaše předvolby - např. obsah košíku, přihlášení nebo jazykové předvolby. Používání webu bude pro vás snazší a pohodlnější. 

Marketingové
Pro zobrazení pouze relevantní reklamy. Objem reklamy zůstává stejný.

Marketingové cookies využívají naši partneři k zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí. Tato personalisovaný obsah se může zobrazovat na webech třetích stran, které využívají naši partneři k zobrazování reklamních sdělení. Pokud nedáte souhlas s použitím marketingových cookies, objem reklamy zůstane stejný, ale bude se vám zobrazovat nezajímavý obsah. 

Nastavení cookies

Co jsou to cookies?

Soubory cookies a další technologie nám pomáhají zlepšovat naše služby, pomáhají nám analyzovat výkon webu a umožňují nám pomáhat zákazníkům ve výběru správného zboží. V nastavení si můžete vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj souhlas můžete kdykoliv odvolat.

Přečtěte si naše zásady o zpracování osobních údajů