Užijte si levanduli v kuchyni i koupelně

levandule.jpg

Čaj, pleťová voda i kondicionér 

Levanduli můžeme využívat celou řadou způsobů, tím nejběžnějším je skvělý bylinkový čaj. Nálev z levandule pomáhá jak naší psychice, tak trávení či proti bolestem. Lahodný čaj lze udělat z čerstvých i sušených květů, které pouze přelijeme horkou vodou a necháme pod pokličkou louhovat čtvrt hodiny. Jestliže před tím ještě květy rozdrtíme, dostaneme se k účinným látkám o to snadněji. Není od věci přidat levanduli i do různých směsí. 

Levanduli ovšem nemusíme jen požívat, díky svým vlastnostem poslouží skvěle i jako pleťová voda či přípravek na vlasy. Voda pleť čistí i zklidňuje, ať už ji nanášíme přímo na kůži, nebo ji přidáme třeba do horké koupele. Levandulová voda také uvolňuje svaly a vonné silice prostoupí skrz kůži a pomáhají i uvnitř těla. A když už z levandule děláme čaj, dáme přes šálek ručník a necháme svou kůži zjemnit horkými výpary. 

Možné i jako koření 

I když se to nemusí na první pohled zdát, lze levanduli použít i jako skvělé koření. Perfektně doplňuje třeba kompoty, sirupy, limonády, zavařeniny či pečivo. Neváhejte levanduli přidat třeba i do dezertů, salátů z ovoce nebo prostě jen jako voňavou tečku pro váš nápoj. Když levanduli před použitím jemně promnete v ruce, znásobíte jak vůni, tak i chuť. Rostlinu stále častěji najdeme i jako doplněk k masu, dobře ji jistě znáte z provensálské směsi koření. Díky tomu už sami tušíte, že jde o ideální volbu i na dušenou či pečenou zeleninu. 

Více o pěstování levandule a dalších bylinek najdete v naší Edici Receptáře – Pěstujeme bylinky.