Užívejte si jahody celý rok – kompot, džem, šťáva
Pokud se vám na zahrádce objevila pěkná úroda jahod, případně znáte krásné místo s lesními jahodami, můžete přemýšlet o tom, co s nimi. Máme pro vás několik tipů, jak si jahod užívat po celý rok. Zkuste si jahody zavařit, udělat džem nebo šťávu.
Džem
- 1/2 kg lesních jahod a 1/2 kg jahod zahradních (případně lze použít jeden druh)
- 700 g cukru
- balíček želírovacího prostředku (40 g)
- 2 g kyseliny citronové
Vyzrálé jahody zbavíme stopek a pořádně omyjeme. Následně smícháme s polovinou cukru a přes noc necháme odpočinout.
Druhý den směs přivedeme k varu a na mírném ohni mícháme přibližně 15 minut.
Přimícháme zbytek cukru a petosu, následně vaříme, než nám směs změní konzistenci na rosolovitou.
V horké vodě rozpustíme kyselinu citrónovou a před dovařením přilejeme do směsi.
Z povrchu odebereme pěnu a směsí začneme plnit poctivě sterilizované skleničky.
Staročeský recept na kompot
Na 2 kg jahod potřebujeme 700 g cukru a šťávu z jednoho citronu.
Z jahod ukroutíme stopky, pod studenou vodou následně opláchneme a necháme okapat.
Následně začněme vrstvit do nádoby a posypeme cukrem. Nakonec vše necháme do druhého dne v chladnu odpočinout.
Druhý den slijeme šťávu, která vznikla, povaříme a odebereme pěnu. Do sklenic, jež jsme předtím vypláchli rumem, jahody naskládáme. Přilijeme slitou šťávu a šťávu z citronu.
Poté sklenice uzavřeme a čtvrt hodiny při 80 °C sterilujeme.
Kompot bez nálevu
Na 1 kg jahod potřebujeme 300 g cukru.
Očištěné jahody posypeme cukrem a necháme přes noc proslazovat, než jahody samy pustí šťávu. Vše následně přivedeme k varu a vaříme minutu a půl až dvě minuty.
Celé pak vložíme do studené vody a necháme pomalu vychladnout. Jakmile je směs v pokojové teplotě, vložíme do sklenic, uzavřeme a 15 minut sterilujeme na 85 °C.
Nevařená šťáva z jahod
- 2 kg čistých jahod
- 2 litry převařené vody – studené
- 1 lžička kyseliny citronové
- šťávu ze 2 pomerančů a 3 citronů
- petol
- krystalový cukr
Jahody rozmačkáme, přilijeme šťávu z citronů a pomerančů, studenou vodu a kyselinu citronovou. Přes noc následně necháme uležet v chladnu.
Druhý den scedíme přes plátno, zvážíme slitou šťávu a přidáme stejné množství krystalového cukru.
Dalších 24 hodin je potřeba celkem hodinu míchat, třeba čtyřikrát čtvrt hodiny v rozestupech. To samé platí pro třetí den. Poté rozpustíme petol v části šťávy a přilejeme do směsi.
Vše následně vlijeme do lahví a uzavřeme, poté skladujeme v chladu a temnu. Celý proces je potřeba provádět v co největší čistotě.
Řadu dalších receptů najdete v naší publikaci Ovocné recepty.