Užívejte si jahody celý rok – kompot, džem, šťáva

dzem.jpg

Pokud se vám na zahrádce objevila pěkná úroda jahod, případně znáte krásné místo s lesními jahodami, můžete přemýšlet o tom, co s nimi. Máme pro vás několik tipů, jak si jahod užívat po celý rok. Zkuste si jahody zavařit, udělat džem nebo šťávu. 

Džem 

  • 1/2 kg lesních jahod a 1/2 kg jahod zahradních (případně lze použít jeden druh) 
  • 700 g cukru 
  • balíček želírovacího prostředku (40 g) 
  • 2 g kyseliny citronové 

Vyzrálé jahody zbavíme stopek a pořádně omyjeme. Následně smícháme s polovinou cukru a přes noc necháme odpočinout. 

Druhý den směs přivedeme k varu a na mírném ohni mícháme přibližně 15 minut.  

Přimícháme zbytek cukru petosu, následně vaříme, než nám směs změní konzistenci na rosolovitou.  

V horké vodě rozpustíme kyselinu citrónovou a před dovařením přilejeme do směsi. 

Z povrchu odebereme pěnu a směsí začneme plnit poctivě sterilizované skleničky. 

Staročeský recept na kompot 

Na 2 kg jahod potřebujeme 700 g cukru a šťávu z jednoho citronu. 

Z jahod ukroutíme stopky, pod studenou vodou následně opláchneme a necháme okapat.

Následně začněme vrstvit do nádoby a posypeme cukrem. Nakonec vše necháme do druhého dne v chladnu odpočinout. 

Druhý den slijeme šťávu, která vznikla, povaříme a odebereme pěnu. Do sklenic, jež jsme předtím vypláchli rumem, jahody naskládáme. Přilijeme slitou šťávu a šťávu z citronu.

Poté sklenice uzavřeme a čtvrt hodiny při 80 °C sterilujeme.  

Kompot bez nálevu 

Na 1 kg jahod potřebujeme 300 g cukru. 

Očištěné jahody posypeme cukrem a necháme přes noc proslazovat, než jahody samy pustí šťávu. Vše následně přivedeme k varu a vaříme minutu a půl až dvě minuty.  

Celé pak vložíme do studené vody a necháme pomalu vychladnout. Jakmile je směs v pokojové teplotě, vložíme do sklenic, uzavřeme a 15 minut sterilujeme na 85 °C. 

Nevařená šťáva z jahod 

  • 2 kg čistých jahod 
  • 2 litry převařené vody – studené 
  • 1 lžička kyseliny citronové 
  • šťávu ze 2 pomerančů a 3 citronů 
  • petol 
  • krystalový cukr 

Jahody rozmačkáme, přilijeme šťávu z citronů a pomerančů, studenou vodu a kyselinu citronovou. Přes noc následně necháme uležet v chladnu. 

Druhý den scedíme přes plátno, zvážíme slitou šťávu a přidáme stejné množství krystalového cukru. 

Dalších 24 hodin je potřeba celkem hodinu míchat, třeba čtyřikrát čtvrt hodiny v rozestupech. To samé platí pro třetí den. Poté rozpustíme petol v části šťávy a přilejeme do směsi. 

Vše následně vlijeme do lahví a uzavřeme, poté skladujeme v chladu a temnu. Celý proces je potřeba provádět v co největší čistotě. 

Řadu dalších receptů najdete v naší publikaci Ovocné recepty.