Zavařujte snadno a rychle v mikrovlnce

Snad každý doma něco zavařuje. Proč se spoléhat na produkty z obchodů, když si lze udělat vlastní kvalitní zásoby na celý rok. Jenže zavařovací hrnec nepatří do základní výbavy každé kuchyně.

zavarovani.jpg

Příprava je základ

Speciální vybavení není potřeba, stačí spotřebič, který má každý doma. Zavařování lze provádět v troubě, myčce nádobí i mikrovlnce. Je to snadné, stačí přitom dodržet základní pravidlo, jinak můžete o troubu přijít – používají se pouze víčka se závity. Tlak vytvářený uvnitř sklenice by na omniová víčka mohl být příliš.

Dalším krokem je příprava, díky níž prodloužíte trvanlivost výsledného produktu a zamezíte šíření nežádoucích mikroorganismů. Víčka a sklenice je před použitím nutné pořádně umýt a odmastit. Můžete k tomu použít horkou vodu nebo myčku, před zavařováním už je ale neutírejte.

Následně do připravených sklenic skládejte ovoce či zeleninu a zalijte připraveným nálevem. Případně můžete vkládat marmeládu. Je potřeba dávat pozor, aby hrdlo sklenice zůstalo čisté a suché. Zároveň neplňte nádoby až po okraj, mezi víčkem a zavařeninou musí být viditelná mezera.

Do mikrovlnky následně poskládejte sklenice, aniž by se navzájem dotýkaly. Do standardní mikrovlnné trouby se vejdou tři kusy.

Je zavařeno

Pokud se první pokusy nepovedou, neztrácejte naději. Je složité hned zpočátku odhadnout správný čas, žádná univerzální tabulka neexistuje. Roli totiž hraje výkon trouby, druh surovin nebo velikost sklenice. Například čím tužší potraviny zavařujete, tím déle proces potrvá.

Přesto pro vás máme základní orientační plánek, je však celou dobu sklenice sledovat. Po zavaření pak nechte vše pořádně vychladnout, případně použijte kvalitní chňapky.

  • Jedna sklenice měkkého ovoce 3 minuty
  • Tři sklenice tuhé zeleniny 12-18 minut
  • Sklenička ořechových jader 2 minuty

Více informací o zpracování zeleniny a zavařování najdete v naší publikaci Edice Receptář – Zelenina.